keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Herkullinen fenkolipitsa

Minun piti tehdä jääkaapissa majailevasta fenkolista salaattia mutta jo pari viikkoa piinannut pitsan himo lähti vain pitsalla. Niinpä suoritin nopean googlettamisen ja totesin fenkolin olevan aivan sopiva pitsan täytteeksi, vaikka avomies hieman epäuskoisena pyörittelikin silmiään kuullessaan suunnitelmastani. Pitsa onnistui kuitenkin yli odotusten ja siitä tuli ehkä paras tekemäni pitsa. Ehkä syynä oli sen erilaisuus normaaliin tekemääni pitsaan verrattuna ja se, ettei ainakaan avomiehen odotukset olleet korkealla. Niin tai näin, jätän pitsasta seuraavallakin kerralla tomaattikastikkeen pois.



Pitsataikinan tein näppituntumalla tuorehiivasta, vedestä, vehnäjauhoista, suolasta ja öljystä. Tavanomaisesta poiketen päätin maustaa taikinaa hieman hunajalla, sillä ylimääräisestä taikinasta oli tarkoitus tehdä leipää. Taikinan kanssa oli hieman ongelmia, sillä se kohosi kauniisti ja tuntui hyvälle muttei millään meinannut suostua asettumaan pitsapohjaksi. Kiukuttelun, parin nyrkiniskun ja avomiehen tsemppauksen jälkeen taikina kuitenkin päätti alkaa yhteistyöhön ja tuli juuri sopivan rapsakaksi uunissa. Leipäkin oli kuulemma parasta ikinä.

Pitsapohjan päälle tein kastikkeen valkosipulista, chilistä ja rypsiöljystä. Mielestäni kastikkeessa olisi voinut olla enemmänkin valkosipulia ja chiliä mutta ehkä on ihan hyvä, ettei töihin evääksi päätynyt pitsa ole kaikkein valkosipulisinta. Toisaalta käytin kastikkeeseen kaikki talouden valkosipulit ja chilitkin olivat suhteellisen mietoa tavaraa. Määrä oli oikein hyvä pellilliseen pitsaa ja siitä riitti myös pienempään pyöreään pitsaan.

Chilinen valkosipulikastike


10 isoa valkosipulinkynttä
2 tuoretta chiliä
1 dl hyvää rypsiöljyä
hiukan suolaa ja pikkuisen pippuria

Kuori valkosipulinkynnet ja pilko chili reilun kokoisiksi paloiksi. Poista halutessasi siemenet. Soseuta kaikki raaka-aineet sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.


Pitsan päälle valitsin raaka-aineet sen mukaan mitä mieli teki ja jääkaapissa oli. Fenkolin seuraan päätyikin punainen ja keltainen paprika sekä reilusti sipulia. Pilkoin kasvikset reiluiksi viipaleiksi ja paahdoin niitä rypsiöljyssä 200 asteisessa uunissa noin vartin ajan, kunnes ne alkoivat tummua. Pitsan kasasin seuraavasti, ensin pohjalle reilu kerros valkosipulikastiketta. Sen jälkeen revin pohjalle pallomozzarellaa. Tämän jälkeen kasasin päälle paahdettuja kasviksia ja laiton pitsan uuniin, jälleen noin vartiksi. Päälle voi laittaa tuoretta basilikaa tai olla laittamatta. Jos ei oli ollut niin suuri nälkä ja parvekkeen rucolat olisivat olleet hieman suuremmat, niin olisin kasannut pitsan päälle kasan vihreää.  

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Lähes lämmin leipäjuustosalaatti

Ruuanlaitto alkoi tällä kertaa sillä, että nostin jääkaapista pöydälle kaikki ne raaka-aineet, jotka pitäisi syödä piakkoin pois. Kaapista löytyi vanhempieni tuomaa pinaattia, neljännes leipäjuustosta ja puolikas salaatti. Näistä syntyi yllättäen salaatti, varsinkin, kun toivomuksena oli saada kevyttä ruokaa työpäivän jälkeen. Tämäkin salaatti syötiin pääruokana, lisukkeena oli vain hieman leipää, jota dippailtiin rypsiöljyn ja balsamicon sekoitukseen.



Lähes lämmin leipäjuustosalaatti


Haluamaasi salaattia
Kevätsipulia
Pieni punasipuli
Chiliä oman maun mukaan
Omena
Punainen paprika
Leipäjuustoa
Pinaattia
Merisuolaa
Hunajaa
Rypsiöljyä
Sitruunamehua

Valmista salaattipeti ripottelemalla salaatinlehdet vadille. Pilko kevätsipuli, punasipuli ja chili ja asettele ne salaatinlehtien joukkoon. Valuta päälle hieman öljyä ja hunajaa sekä ripottele merisuolaa.

Pilko paprika ja kuorittu omena kuutioiksi ja paista niitä pannulla. Kun ne alkavat olla kypsähköjä, lisää mukaan pannulle kuutioitu leipäjuusto sekä haluamasi määrä pieniä pinaatinlehtiä. Juuston alkaessa hieman pehmenemään ja sulamaan, purista pannulle hieman sitruunamehua. Kaada paistos salaatin päälle ja nauti.

lauantai 15. kesäkuuta 2013

Uuniparsaa parmesaanilla ja feta-pinaattikastike

Pastanjauhantaa-blogista löytyi aivan ihana parmesaanilla kuorrutettu parsan ohje. Kun kaapista löytyi sattumalta tarvittavat raaka-aineet piti uunissa paistettua parsaa päästä kokeilemaan. Aiemmin olen keitellyt parsat mutta taidanpa heittää ne jatkossakin uuniin. Sen verran vaivattomasti valmistuivat. Itse resepti oli uskomattoman helppo. Vihreät parsat pestiin ja sen jälkeen kuiva puumainen osa irroitettiin taittamalla parsan vartta. Tämän jälkeen parsat voi halutessaan kuoria mutta meidän parsat olivat kerrankin pieniä ja somia, joten saatoimme ohittaa tämän vaiheen. Sitten parsat aseteltiin uunin kestävään astiaan kauniisti vierekkäin. Alkuperäisessä ohjeessa kehoitettiin roiskuttelemaan päälle oliiviöljyä mutta minä laitoin valkosipulilla maustettua rypsiöljyä. Se on vain niin hyvää. Lisäksi päälle ripotellaan hieman merisuolaa, jonka jälkeen parsoja kypsennetään uunissa 200 asteessa noin vartin verran. Uunista otettujen parsojen päälle puristetaan tuoretta sitruunanmehua ja raastetaan hieman parmesaania. Ihanan helppoa ruokaa, johon menee pikkuisen sitä ja vähäsen tätä.

Jääkaapissa asusti myös basilikalla ja ricotalla täytettyjä ravioleja hätäruokana. Ilmeisesti hätä iski, koska ne päätyivät parsojen kanssa lautaselle. Lisäksi tein yksinkertaisen pinaatti-fetakastikkeen.


Pinaatti-fetakastike


1 kevätsipuli
2 valkosipulin kynttä
n. 100 g tuoretta pinaattia
100 g kuutiona myytävää fetaa
2 dl ruokakermaa
1 tl sitruunamehua
pikkuisen sitruunapippuria
öljyä paistamiseen
suolaa, jos tarvetta

Pilko kevätsipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi. Jos pinaatinlehtesi ovat kovin suuria, pilko tai revi niitä hieman pienemmiksi. Paista sipuli, valkosipuli ja pinaatti pannulla. Lisää kerma ja murennettu feta. Mausta sitruunamehulla, sitruunapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Kastike sopii kuulemma oikein hyvin myös hunajamarinoitujen kanojen lisukkeeksi.

perjantai 7. kesäkuuta 2013

Couscous-sienisalaatti

Tämä salaatti syntyi viime viikon helteiden helliessä kerrostaloasukkaita. Salaatti koottiin rennolla tyylillä sen mukaan mitä jääkaapista sattui käteen osumaan. Salaatin tekeminen ei onneksi ole kovin vakavaa; epäonnistumisen mahdollisuudet ovat hyvin pienet. Salaatti syötiin pääruokana ja sillä lähti hyvin nälkä. Ruokaa jäi jopa hieman ylikin.



Couscous-sienisalaatti

Jäävuorisalaattia
Kurkku
Tomaattia
Couscousia 2,5 dl
Chilipaprika
Kevätsipulia
Herkkusieniä
Polar-juustoa
Balsamicoa
Kasvislientä tai suolaa
Öljyä
Metsäsieni-mausteseosta tai jotain muuta suolaa sisältävää



Valmista coucous keittämällä saman verran vettä kuin mitä aiot lisätä couscousia eli tässä tapauksessa 2,5 dl. Mausta kiehuva vesi suolalla tai kasvisliemellä ja lisää couscous. Anna turvota ja lisää öljyä tai voita. Pilko muut raaka-aineet. Paista herkkusienet pannulla chilin kanssa ja sekoita muiden raaka-aineiden kanssa. Kastikkeeksi sopii balsamico ja öljy. Rouhaise päälle myllystä haluamaasi maustetta.

Kesäinen raparperi-mansikkasalaatti vuohenjuustolla

Viime viikkojen kuumina kesäpäivinä ruoka ei maistu, eikä keittiössä tee mieli hikoilla. Ruokaisat salaatit ovat myös mitä parasta sesonkiruokaa. Näyttävän salaatista saa, kun sen kokoaa laakealle vadille. Alla olevan salaatin inspiraationa toimi maku.fi-sivuston grillattu vuohenjuusto-raparperisalaatti, josta muokkasin omaan makuun ja jääkaappiin sopivan version. Kastike on suoraan sivustolta. Osa raparpereista olisi ehkä kaivannut hieman pidempää marinoimista tai enemmän sokeria. Omaan makuuni ne olivat ihanan kirpsakoita mutta kaikki eivät olleet kanssani samaa mieltä. Oikein kuumana päivänä salaatin sekaan voi ripotella myös meri- tai sormisuolaa. Tästä salaatista taisi tulla neljä pääruoka-annosta. 



 Kesäinen salaatti


Romaine-salaattia
2 kevätsipulia
1 punasipuli
200 g raparperia
1 sitruunan mehu
1 rkl sokeria
kesäkurpitsa
puolikas kurkku
4 tomaattia
vuohenjuustoa
hunajaa
mansikoita
chilipaprikaa

Kuori ja leikkaa raparperit suupalan kokoisiksi paloiksi ja laita ne marinoitumaan astiaan yhdessä sokerin ja sitruunanmehun kanssa vähintään 10 minuutin ajaksi.

Valmista kasvispeti asettelemalla siihen salaatti, pilkotut sipuli, keväsipulit, kurkku ja tomaatti. Vuole juustohöylällä kesäkurpitsasta lastuja ja paista ne pannulla chilipaprikan kanssa. Kesäkurpitsaan saa jäädä purupintaa. Anna jäähtyä.

Leikkaa vuohenjuusto viipaleiksi ja heitä pannulle, jonne lorautat hunajaa noin ruokalusikallisen. Paista vuohenjuustoa kunnes se muuttuu hieman pehmeäksi tai saa ruskean pinnan.

Kasaa salaatti loppuun lisäämällä siihen raparperit, kesäkurpitsa, vuohenjuusto ja mansikat. Halutessasi voit koristella salaatin vielä mintun lehdillä.


Kastike


n. 2 dl maustamatonta jogurttia
n. ½ dl valkosipulilla maustettua rypsiöljyä
2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
1 tl sokeria
hieman suolaa ja mustapippuria


Sekoita ainekset ja anna maustua hetki. Tarkista maku ja tarjoile.