lauantai 31. elokuuta 2013

Pinaatti-pensaspapupasta

Jääkaapin tyhjennyspäivät ovat omalla tavallaan yksiä lempipäiviäni. Niitä osuu kohdalle aina silloin, kun laiskottaa liikaa, jotta jaksaisi lähteä kauppaan tai silloin, kun jääkaappi on täynnä mutta siellä ei ole mitään syötävää. Tällä kertaa toiveena oli pastaruoka johon piti upottaa ainakin avattu ruokakerma, pinaattia ja pensaspapuja. Lopputulos oli varsin herkullinen, kuten näillä ruuilla usein tuppaa olemaan.



Pinaatti-pensaspapupasta


2 kesäsipulia varsineen
3 valkosipulinkynttä
öljyä
1,5 dl ruokakermaa
370 g yrteillä maustettua tomaattimurskaa
150 g pinaattia
200 g pensaspapuja
10 mustaa kivellistä oliivia
3 aurinkokuivattua tomaattiviipaletta
suolaa
parmesaania
pennepastaa

Laita merisuolalla maustettu pastavesi kiehumaan ja pese ja pilko pensaspavut sopiviksi suupaloiksi. Keitä niitä hetki kiehuvassa vedessä. Pilko sipulit ja valkosipuli. Aloita kastikkeen valmistaminen samaan aikaan kun isket pastat kiehumaan. Paista valkosipulia hetki pannulla öljyssä ja lisää kesäsipulit. Kuullota hetki ja lisää ruokakerma sekä tomaattimurska. Lisää pannulle oliivit, joista on poistettu kivet, pensaspavut ja pieneksi pilkotut pinaatti sekä aurinkokuivatut tomaatit. Sekoittele hetki ja mausta suolalla. Lisää kypsät ja valutetut pennepastat kastikkeen joukkoon ja raasta sekaan parmesaania oman makusi mukaan.

maanantai 26. elokuuta 2013

Savuinen sienikeitto

Facebook täyttyy näin syksyisin sienipäivityksistä ja -kuvista. Itse turvauduin kuitenkin kuivattuihin sieniin, koska oma sienitietämykseni ei ole valtaisan hyvä, eikä hyvistä sienipaikoistakaan ole havaintoa. Hyvä sienikeitto kuitenkin kuuluu syksyyn. Oman versioni salaisuus on nestemäinen Jalosavu, jolla keittoon tulee miellyttävä häivähdys savuisuutta. Tästä annoksesta tulee iso kattilallinen, josta riittänee syötävää pariksi päiväksi tai useammalle jaettavaksi.


Savuinen sienikeitto


20 g kuivattuja sieniä
2 pientä sipulia
1 rkl voita
6 rkl jauhoja
6 dl kermaa
10 dl vettä (sis. sienien liotusveden)
3 rkl kanttarellifondia
1 pkt Koskenlaskija-sulatejuustoa
n. 10 tippaa Poppamiehen Jalosavua
MetsäMix mausteseosta (sis. suolaa, pippuria, kuivattuja sieniä ja yrttejä)

Liota kuivattuja sieniä vedessä vähintään 30 min. Nosta sienet vedestä mutta säästä vesi. Pilko sieniä pienemmäksi ja paista ne voissa yhdessä sipulisilpun kanssa. Lisää jauhot ripotellen kattilaan ja lisää nesteet sekä fondi. Anna hautua noin 20 minuuttia. Sulata joukkoon sulatejuusto ja lisää nestesavua makusi mukaan. Mausta mausteseoksella tai suolalla ja pippurilla. Halutessasi voit lisätä joukkoon myös tuoretta persiljaa. 

tiistai 20. elokuuta 2013

Nuudelikeitto

Ystäväni kanssa innostuttiin keskustelemaan siitä, kuinka helposti punacurry-tahnasta saa tehtyä hyvää ruokaa. Nälkähän siinä jutellessa tuli, joten tuumasta toimeen. Raaka-aineetkin löytyivät sopivasti kaapista lukuunottamatta nuudeleita, joista oli jäljellä vain tyhjä pakkaus. Onneksi ne päätyivät ruokaan vasta viime hetkellä, joten toimitus kaupasta ehti hyvin perille. Edellisen kerran nuudelikeittoa on tullut tehtyä muutama vuosi sitten ja, koska nuudeleita tulee muutenkin syötyä harvoin, niiden huonoin puoli oli ehtinyt mukavasti unohtua. Nuudelit todellakin kannattaa pilkkoa pieniksi pätkiksi, jotta syöminen on helpompaa. Onneksi tätä ei tarjottu treffiruokana. Nesteen määrää keitossa voi säädellä. Ohjeen mukaan lientä ei tule kovin paljoa, joten jos liemi on herkkuasi tee sitä enemmän.


Nuudelikeitto


öljyä paistamiseen
3 kesäsipulia varsineen
2 rkl punaista currytahnaa
2 porkkanaa
6 kpl isohkoja herkkusieniä
7 dl vettä
4 dl kookosmaitoa
2 rkl soijakastiketta
1,5 rkl kasvisfondia
40 g soijasuikaleita tai -paloja (raakana)
1 chili
2 tl tuoretta inkivääriä
1 rkl ruokosokeria
160 g (2 pkt) nuudeleita
2  kpl sitruunaruohoa tai 2 rkl sitruunamehua

Pilko kesäsipuli ja porkkanat. Halkaise herkkusienet koosta riippuen neljään tai kuuteen osaan. Herkkusienet kutistuvat, joten ne saavat jäädä reilun kokoisiksi. Kuullota sipulia hetki kattilan pohjalla öljyssä ja currytahnassa. Lisää porkkanat, herkkusienet, vesi, kookosmaito, soijakastike ja kasvisfondi sekä soijasuikaleet. Pilko chili ilman siemeniä ja raasta inkivääri. Lisää ne keittoon yhdessä ruokosokerin ja n. 5 cm mittaisten sitruunaruohojen kanssa (jos käytät sitruunamehua, lisää se keittoon vasta juuri ennen tarjoilua). Keittele noin 10 minuuttua tai kunnes nuudelit ovat saapuneet kaupasta. Pilko nuudelit sopivan mittaisiksi pätkiksi ja lisää keittoon. Keitä noin 5 min. Sitruunaruoho ei pehmene keitettäessä, joten yritä etsiä ne keitosta ennen tarjoilua tai varoita asiasta kanssaruokailijoita. 

perjantai 16. elokuuta 2013

Avokadosalsa ja uudet perunat

Uudet perunat ovat se juttu, jota odottaa pöytään aina Juhannukseksi. Jossain vaiheessa kuitenkin niidenkin hohto katoaa ja tekee mieli syödä jotakin muuta. Löysin Suuresta kasvisruoka keittokirjasta ohjeen uusiin perunoihin avokadosalsan ja ranskankerman kera. Mielenkiintoista ohjeessa oli, että uudet perunat valmistettiinkin uunissa. Tätä ruokaa onkin ehditty syödä jo useamman kerran perunoiden kanssa ja kerran salsa valmistettiin ihan vain leivän päälliseksi. Tällöin surrautin ainesosat hieman pienemmiksi tehosekoittimella. Ensimmäiseen satsiin laitoin ohjeen mukaan korianteria mutta jätin sen pois, sillä se ei ole saavuttanut tässä taloudessa täydellistä suosiota. Tämä on ihana ruoka varsinkin lämpimiin päiviin, kun ruuanlaitto ei jaksa kiinnostaa ja salaatit tuntuvat liian salaateilta. 


Uudet perunat avokadosalsalla ja ranskankermalla

n. ½ kg uusia perunoita
hyvää öljyä
merisuolaa

1 valkosipulinkynsi
1 pienipunasipuli
1 pieni chili
1 avokado
1 rkl limettimehua
1 murskattu kypsä tomaatti
1 persikka
(2 rkl tuoretta korianteria)
ranskankermaa

Pese perunat ja laita ne isoon uunivuokaan. Pirskota päälle öljyä ja hieman merisuolaa. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia perunoiden koosta riippuen. Kypsät perunat ovat päältä rapeita ja kullanruskeita. 

Valmista avokadosalsa pienentämällä valkosipulinkynsi, chili ja punasipuli. Kuutioi avokado, tomaatti ja persikka (voit halutessasi kuoria persikan). Sekoita ainekset yhteen ja lisää korianteri ja limetin mehu. 

Nauti syömällä perunat salsan ja ranskankerman kanssa. 

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Ilotytön pastaa

Perjantaina satuin istumaan television ääressä sopivaan aikaan, kun Jamie Oliver kokkasi 30 minuutin aterioitaan. Spaghetti puttanesca kuulosti herkulliselle ja nopea valmistusaika lupaili vaihtelua syksyn ruokalistaan. Koska anjovikset eivät herättäneet innostusta päätin selvitellä onnistuisiko pasta ilman niitä. Onneksi aina luotettava Wikipedia tiesi, ettei anjovikset ole välttämättömiä. Tonnikalankin jätimme Jamielle ja teimme oman versiomme sen sijaan jauhetulla saksanpähkinällä. 

Ruuasta tuli maittavaa, tosin aika suolaista, joten uskoisin, että anjovikset olisivat olleet meille liikaa. Tätä ruokaa tehdessä kyllä muisti jälleen kerran, miksi oliiveista ei ikinä kannattaisi valita sitä halvinta. Oliivit suorastaan sulivat suuhun. Harmi, ettei kunnon oliiveja myyty ainakaan meidän lähiprismassa kovin pienissä purkeissa. Kauppaan unohtui persiljapuska, joten piti tyytyä parvekkeen satoon. Se ei valitettavasti ole ollut kovin suurta mutta kyllä sieltä reilu ruokalusikallinen irtosi. Ehkä ensikerralla muistuisi se persiljakin mukaan, vaikka ilmankin toimii. Itse kuitenkin pidän, että ruuassa on jotain tuoretta.



Pasta puttanesca eli ilotytön pasta


2 kynnetöntä valkosipulia
1 kokonainen chilipaprika
2 sipulia
1 prk kuorittuja tomaatteja
1 rkl öljyä
30 g kapriksia
10 mustaa kivellistä oliivia
1,5 dl rouhittua saksanpähkinää
1 tl oreganoa
tuoretta persiljaa
(suolaa)
(täysjyvä)spagettia
parmesaania


Aloita kastikkeen tekeminen pilkkomalla sipulit ja chili. Kuumenna pannu ja lisää sinne öljy, silputut sipulit, chili ja murskaa joukkoon valkosipuli. Kuullota hetki ja lisää kuoritut tomaatit, kaprikset ja oliivit. Tässä vaiheessa voi myös lisätä noin puolet persiljasta mikäli sitä on enemmän kuin ruokalusikallinen. Myös varret kannattaa pilkkoa mukaan. 

Spagetin keittämisen voi aloittaa jo ennen sipulien pilkkomista. Ruoka todellakin valmistui samassa ajassa, kun spagettikin. Kun spagetti on al dente, nosta se kastikkeen sekaan. Taitavimmat sekoittavat kastikkeen ja spagetin heittelemällä mutta itse tyydyin kääntelemään ne sekaisin pihdeillä. Tässä vaiheessa lisäsin mukaan saksanpähkinärouheen ja hieman spagetin keitinlientä, jotta ruuan sekoittaminen olisi helpompaa. 

Lisää annokseen halutessasi parmesaania ja nauti heti.