sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Pehmeä valkosipulikeitto

Joulukuu lähti käyntiin ihanan täyteläisellä valkosipulikeitolla. Tämä ruoka tuli samaan aikaan mieleen ruokakaupassa sekä minulle että syöjäkaverille - onneksi oli älypuhelin, jolla saattoi hakea reseptin. Valkosipulikeitto sopi eilisiltaan loistavasti. Ulkona myrskysi mutta sisällä oli ihanan lämmintä ja pehmeää. Ainoa harmistus tuli, kun unohdimme patongin kauppaan. Keiton jämistä käytiinkin sitten jo tappelua. Paras perustelu kuului sohvan nurkasta kesken leffaillan mutta, kun miä sain sitä vain kaksi lautasellista. 

Valkosipulikeittoa tulee tehtyä ihan liian harvoin, koska se kuulostaa ajatuksena niin vaivalloiselle. Valkosipulin kuoriminen on kuitenkin nopeaa ja helppoa, kun kynsien päälle kaataa kiehuvaa vettä. Parin minuutin päästä kuoret lähteävätkin helposti yhdellä vetäisyllä. Olin todella skeptinen tämän keinon suhteen, koska ajattelin ensimmäisenä miten ikävää on yhdistelmä märät kädet ja sipulin kuoriminen mutta kyllä tämä vinkki toimii.



Valkosipulikeitto 

4 annosta, ohjeen alkuperä Pirkka

2-3 kokonaista valkosipulia 
2 sipulia
2 rkl oliiviöljyä
1/2 dl vehnäjauhoja
9 dl vettä
4 rkl kasvisfondia
ripaus rouhittua mustapippuria
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
1/2 dl tuoretta persiljaa

Lisäksi
maalaisleipää
oliiviöljyä

Paina kämmenellä valkosipuli rikki niin, että kynnet irtoavat. Kaada kynsien päälle kiehuvaa vettä ja anna pehmetä muutaman minuutin kuorimisen helpottamiseksi. Kuori kynnet, mutta jätä ne kokonaisiksi. Kuori ja hienonna sipulit.

Kuullota valkosipulinkynsiä ja sipulisilppua öljyssä kattilassa, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää vesi, kasvisfondi ja mustapippuri. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia, kunnes valkosipulinkynnet ovat hajonneet. Soseuta keitto esimerkiksi sauvasekoittimella, lisää kerma ja hienonnettu persilja. Kuumenna höyryäväksi. Leikkaa leivästä kuutioita. Kuumenna öljy pannulla ja paahda leipäkuutiot kauniin ruskeiksi. Tarjoa keitto leipäkuutioiden kanssa.

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Mustikkatäytekakku

En ole mikään täytekakkujen ystävä. Tähän mennessä paras syömäni täytekakku on ollut ylioppilasjuhliini tehty puolukkatäytteinen. Muistan äitini vähän kauhistelleen asiaa mutta loppujen lopuksi lähes kaikki olivat sitä mieltä, että puolukka oli mukavan raikas eikä ollenkaan hapan. Ohjetta tuohon ihanaan täytteeseen ei ole löytynyt juhlieni jälkeen mutta onneksi kakkujakin tarvitsee tehdä harvoin.

Itsenäisyyspäivänä kakun teko oli kuitenkin edessä ja haasteesta huolimatta onnistuin varsin hyvin. Makumaailma ratkesi sillä hetkellä, kun minulle luvattiin ilmaiseksi pakastemustikoita. Pienen googlettamisen jälkeen päädyin Kinuskikissan blueberry curd -tahnaan. Lisäksi halusin kakkuun hieman raikkautta, joten sekoitin kermaan sitruunarahkaa. Kostutus tehtiin sitruunamehulla. Pohjana oli perunajauhoista tehty kääretorttupohja, jotta kakku sopisi myös gluteenittomille. Kahteen kakkuun teimme yhteensä kolme pohjaa. Mustikkatahnaa jäi reilusti yli, koska teimme sen kolminkertaisena. Kaksinkertainen annos olisi varmasti riittänyt oikein hyvin.

Koristelujen suhteen emme osanneet tehdä millään päätöksiä keittiössä. Niinpä päätimme valmistaa kaksi erilailla koristeltua kakkua. Toisessa oli mustikoita kiilteen kanssa ja toisessa pensasmustikat oli pyöritelty vaniljasokerissa. Molemmat kakut olivat herkullisia ja mikä parasta, oikeasti mustikkaisia ja raikkaita.



Gluteeniton kääretorttu

4 kananmunaa 
1 ½ dl sokeria 
1 ½ dl perunajauhoja 
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi vaahtoon keskenään sekoitetut perunajauhot ja leivinjauhe. Levitä uunipellille ja paista +225 asteessa n. 8-10min. 

Blueberry curd

2 dl mustikkasosetta
1 ½ dl hillosokeria
3 keltuaista
75 g voita

Survo mustikat sileäksi soseeksi sauvasekoittimella. Laita kattilaan mustikkasose, hillosokeri ja keltuaiset. Kuumenna, kunnes seos pulpahtaa. Alenna lieden lämpötilaa ja jatka keittämistä, kunnes hilloke sakenee (5-10 minuuttia). Jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Kaada mustikkahilloke kulhoon ja lisää voi nokareina. Vatkaa seos vaahtomaiseksi. Laita kannelliseen lasipurkkiin ja anna olla jääkaapissa pari tuntia jähmettymässä.

Sitruunarahka


200 g kermaa
200g sitruunalla maustettua rahkaa

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen varovasti rahka.