maanantai 26. toukokuuta 2014

Kasvisvoileipäkakku

Rakastan voileipäkakkuja. Jopa niin paljon, että suorastaan vaadin sellaista myös ylioppilasjuhliini, vaikka tarjolla oli myös varsin runsas salaattibuffet. Itse asiassa täytekakun olisi puolestani voinut korvata voileipäkakulla mutta sitä en edes ehdottanut. Voileipäkakuissa on mielestäni tärkeintä tuoreet raaka-aineet. Valmissalaatit ja maksamakkarat voi suosiolla jättää pois. Täytteiden teko on muutenkin sen verran nopeaa ja helppoa puuhaa, että miksi oikaista.

Isoisäni syntymäpäiville valmistimme kolme voileipäkakkua, joista kasviskakku oli todellinen yllättäjä. Halusimme hieman uudistaa ylioppilasjuhlieni kakkua ja lisäsimme kakkuun kolmannen täytteen. Tuo kolmas täyte sopi kakkuun erinomaisesti ja kasviskakku hävisi suosiossa vain niukasti äitini lihakakulle.


Kasvisvoileipäkakku

2 vuokaleipää

Kuorrutus

250 g majoneesia
300 g tuorejuustoa (Viola)
200 g emmentalraastetta

Sekoita huolellisesti yhteen. Kuorrutus riittää yhteen isoon kakkuun, jossa on kaksi vuokaleipää tai kahteen pieneen.

Fetatäyte

90 g fetajuustoa
½ punasipuli
1 dl rucolaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa (Viola)
60 g smetanaa
mustapippuria
100 g aurinkokuivattua tomaattia

Pilko kaikki raaka-aineet pieniksi kuutioiksi ja sekoita yhteen. Fetan voi muussata haarukalla, jotta tahnaan jää hieman sattumia.

Sienitäyte

1 dl valkosipulituorejuustoa (Viola)
200 g tuoreita herkkusieniä
150 g purjoa
1 omena kuutioituna
mustapippuria
yrttisuolaa

Paista kuutioituja sieniä pannussa, kunnes neste on haihtunut. Lisää muut aineet pieninä kuutioina. Sekoita huolellisesti.

Kurkkutäyte

2 dl tuorekurkkua raasteena (valuta erittäin hyvin!)
1 rkl hyvää sinappia
1 dl hienonnettua tilliä, ruohosipulia, persiljaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa (Viola)

Sekoita ainekset huolellisesti keskenään. Kurkkuraaste kannattaa valuttaa huolellisesti, jottei täytteestä tule liian vetistä.



sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Hillopiirakka

Jääkaapissamme asustaa useampi purkki ja purnukka. Sieltä löytyy niin currytahnoja, sinappia kuin maustekurkkujakin. Ja hillopurkkeja. Kuulemma ihan liikaa hillopurkkeja. Niitä päätyy sinne erilaisten kokeilujen seurauksena ja sinne ne helposti jäävätkin, sillä hilloa ei kovinkaan paljoa kulu tässä taloudessa. Massiivisten lettukestien sijaan päätin kokeilla jotain ihan muuta. Idean sain Tyrniä ja tyrskyjä -blogista, jossa oli ohje mustaherukkaiseen ricottapiirakkaan. Siinä marjojen tilalla käytettiin ihan tavallista hilloa. Oman versioni tein jääkaapin antimien mukaan ja esimerkiksi ricotta korvautui vaniljatuorejuustolla. Hilloksi päätyi lohileivistä jäänyttä lakkahilloa ja puolukkasurvosta. Todella nopea ja herkullinen piiras, vaikka kuvissa näyttääkin vähän aneemiselle. Seuraavaksi voisi testata miten inkiväärihillon loput sopii omenahillon kaveriksi.

Kuva tulee sitten, kun saan sellaisen näkymään kirjoituskentässä. Tällä hetkellä kuvan näkee vasta julkaisun jälkeen ja ihan venytettynä.

Hillopiirakka


Pohja:
125g huoneenlämpöistä voita
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa
1 rkl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Täyte:
200 g vaniljatuorejuustoa
0,75 dl sokeria
2 kananmunaa
haluamaasi hilloa

Sekoita pohjan ainekset keskenään ja laita hetkeksi jääkaappiin odottamaan. Yhdistä tuorejuusto, sokeri ja munat keskenään. Levitä pohja voideltuun vuokaan. Laita pohjan päälle haluamaasi hilloa tai usemman yhdistelmää noin 0,5 cm kerros. Minulla hilloa meni noin 200 g. Kaada täyteseos piirakan päälle niin, että hieman hilloa näkyy reunan ja täyteseoksen välistä. Paista 200 asteessa puolen tunnin ajan.