sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Mustikkatäytekakku

En ole mikään täytekakkujen ystävä. Tähän mennessä paras syömäni täytekakku on ollut ylioppilasjuhliini tehty puolukkatäytteinen. Muistan äitini vähän kauhistelleen asiaa mutta loppujen lopuksi lähes kaikki olivat sitä mieltä, että puolukka oli mukavan raikas eikä ollenkaan hapan. Ohjetta tuohon ihanaan täytteeseen ei ole löytynyt juhlieni jälkeen mutta onneksi kakkujakin tarvitsee tehdä harvoin.

Itsenäisyyspäivänä kakun teko oli kuitenkin edessä ja haasteesta huolimatta onnistuin varsin hyvin. Makumaailma ratkesi sillä hetkellä, kun minulle luvattiin ilmaiseksi pakastemustikoita. Pienen googlettamisen jälkeen päädyin Kinuskikissan blueberry curd -tahnaan. Lisäksi halusin kakkuun hieman raikkautta, joten sekoitin kermaan sitruunarahkaa. Kostutus tehtiin sitruunamehulla. Pohjana oli perunajauhoista tehty kääretorttupohja, jotta kakku sopisi myös gluteenittomille. Kahteen kakkuun teimme yhteensä kolme pohjaa. Mustikkatahnaa jäi reilusti yli, koska teimme sen kolminkertaisena. Kaksinkertainen annos olisi varmasti riittänyt oikein hyvin.

Koristelujen suhteen emme osanneet tehdä millään päätöksiä keittiössä. Niinpä päätimme valmistaa kaksi erilailla koristeltua kakkua. Toisessa oli mustikoita kiilteen kanssa ja toisessa pensasmustikat oli pyöritelty vaniljasokerissa. Molemmat kakut olivat herkullisia ja mikä parasta, oikeasti mustikkaisia ja raikkaita.



Gluteeniton kääretorttu

4 kananmunaa 
1 ½ dl sokeria 
1 ½ dl perunajauhoja 
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi vaahtoon keskenään sekoitetut perunajauhot ja leivinjauhe. Levitä uunipellille ja paista +225 asteessa n. 8-10min. 

Blueberry curd

2 dl mustikkasosetta
1 ½ dl hillosokeria
3 keltuaista
75 g voita

Survo mustikat sileäksi soseeksi sauvasekoittimella. Laita kattilaan mustikkasose, hillosokeri ja keltuaiset. Kuumenna, kunnes seos pulpahtaa. Alenna lieden lämpötilaa ja jatka keittämistä, kunnes hilloke sakenee (5-10 minuuttia). Jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Kaada mustikkahilloke kulhoon ja lisää voi nokareina. Vatkaa seos vaahtomaiseksi. Laita kannelliseen lasipurkkiin ja anna olla jääkaapissa pari tuntia jähmettymässä.

Sitruunarahka


200 g kermaa
200g sitruunalla maustettua rahkaa

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen varovasti rahka. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti