sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Marengit

Itsenäisyyspäivän juhliin esille pääsi myös sinivalkoiset marengit, kun ylijääneet valkuaiset päätettiin käyttää hyödyksi. Harvemmin on kyllä niin päin, että valkuaisia jäisi yli mutta mikäli niin onnellisesti pääsisi käymään, kannattaa kokeilla näitä. Marenkien suhteen vaikutti ainakin juhlien perusteella olevan kahta koulukuntaa: Niitä, jotka pitävät pehmeästä sisuksesta ja niitä, joista marenkien pitää olla sisältä onttoja. Kokeilemalla selviää kumpaan joukkoon itse kuuluu.

Sinistä elintarvikeväriä meni yllättävän paljon, sillä hempeän värin sijaan toivoin voimakasta sinistä. Hassusti marengit näyttivät päältä kuitenkin vihertäville vaikka sisus olikin oikean väristä. Taisipa muuten olla ensimmäinen kerta, kun mitään olen tällä tavoin värjäillyt. Marenkeja voisin tehdä toistekin -  kauniita, herkullisia ja säilyvät hyvät, elleivät päädy syödyiksi.Marengit


4 valkuaista
2 ½ dl sokeria
(tilkka väkiviinaetikkaa tai sitruunamehua)

Vatkaa valkuaisista kova vaahto. Vaahto on sopivaa, kun voit kumota kulhon pääsi päälle, etkä saa vaahtoa niskaasi. Lisää sokeri pienissä erissä vaahtoon. Halutessasi voit lisätä hieman etikkaa tai sitruunamehua. Jos haluat värillisiä marenkeja, lisää elintarvikevärijauhe varovasti hieman kerrallaan sokerien kanssa.

Pursota leivinpaperille haluamasi kokoisia marenkeja ja paista uunissa 100 asteessa noin tunti. Marengit ovat kypsiä, kun ne saa helposti irroitettua leivinpaperista, joten voit hyvin testailla marenkien kypsyyttä. Lyhyemmällä paistoajalla saa sisältä tahmaisia marenkeja ja pidemmällä kovempia. Molemmat versiot maistuivat ainakin minulle erinomaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti