Pidän ajatuksesta lohturuuasta. Siis
sellaisesta, jota syömällä tulee hyvä ja onnellinen olo. Kyllähän
leffojen jäätelöä suoraan astiastakin voi toimia mutta
parhaimmillaan lohturuoka vie matkalle hyviin muistoihin. Jouduin
kerran kurssilla pohtimaan mikä on minulle se lohturuoka ja yksi
niistä on ehdottomasti kanttarellikastike. Sitä juostiin syömään
peltojen yli mummolaan ja se on ensimmäisiä ruokia mitä muistan
tehneeni omassa kodissa. Hävettää melkein tunnustaa mutten ole
tainnut koskaan tehdä kanttarelleista muuta kuin kastiketta. Se on
sen verran harvinainen herkku, jota saa vain pari kertaa vuodessa,
joten meillä ei edes keskustella tehtäisiinkö joskus jotain
muutakin. Hyvän kantterellikastikkeen salaisuus on oikea kuohukerma
ja tuoreet kanttarellit. Kerran olen kastikkeen himoissani ostanut
pakastekanttarelleja ja toista kertaa en sitä virhettä tee. Äitini
keräämiä kanttarellejä on kyllä pakastettu onnistuneesti, joten
pakastetutkin käyvät. Kunhan ne ovat rakkaudella kerättyjä ja
valmisteltuja.
Meillä kanttarellikastike syödään
ihan vain sellaisenaan perunan kanssa, joten noinkin isosta
annoksesta riittää vain neljälle ahneelle. Mikäli kastikkeen
kanssa tarjoaa jotain muutakin tai ei ole näin ahne, riitää
annoksesta useammallekin. Kannattaa kuitenkin tehdä reilusti -
hyvästä ruuasta ei pitäisi tulla vihaiseksi siksi, että se loppuu
kesken.
Kanttarellikastike
2 l kanttarelleja
2 sipulia
4 dl kuohukermaa
voita paistamiseen
maun mukaan suolaa ja pippuria
Siisti kanttarellit huolellisesti
harjaamalla ja paloittele haluamasi kokoisiksi paloiksi. Kannattaa
kuitenkin huomioida, että paistettaessa sienistä lähtee reilusti
nestettä, jolloin myöskin koko pienenee. Pilko sipulit. Paista
sieniä voissa kunnes suurinosa nesteistä on haihtunut tiehensä.
Lisää sekaan sipulit ja paistele miedolla lämmöllä, kunnes
sipulit alkavat muuttua läpikuultaviksi. Lisää kerma ja mausteet.
Anna hautua muutama minuutti ja maistele suolan määrä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti