torstai 18. heinäkuuta 2013

Kanttarellikastike

Pidän ajatuksesta lohturuuasta. Siis sellaisesta, jota syömällä tulee hyvä ja onnellinen olo. Kyllähän leffojen jäätelöä suoraan astiastakin voi toimia mutta parhaimmillaan lohturuoka vie matkalle hyviin muistoihin. Jouduin kerran kurssilla pohtimaan mikä on minulle se lohturuoka ja yksi niistä on ehdottomasti kanttarellikastike. Sitä juostiin syömään peltojen yli mummolaan ja se on ensimmäisiä ruokia mitä muistan tehneeni omassa kodissa. Hävettää melkein tunnustaa mutten ole tainnut koskaan tehdä kanttarelleista muuta kuin kastiketta. Se on sen verran harvinainen herkku, jota saa vain pari kertaa vuodessa, joten meillä ei edes keskustella tehtäisiinkö joskus jotain muutakin. Hyvän kantterellikastikkeen salaisuus on oikea kuohukerma ja tuoreet kanttarellit. Kerran olen kastikkeen himoissani ostanut pakastekanttarelleja ja toista kertaa en sitä virhettä tee. Äitini keräämiä kanttarellejä on kyllä pakastettu onnistuneesti, joten pakastetutkin käyvät. Kunhan ne ovat rakkaudella kerättyjä ja valmisteltuja.

Meillä kanttarellikastike syödään ihan vain sellaisenaan perunan kanssa, joten noinkin isosta annoksesta riittää vain neljälle ahneelle. Mikäli kastikkeen kanssa tarjoaa jotain muutakin tai ei ole näin ahne, riitää annoksesta useammallekin. Kannattaa kuitenkin tehdä reilusti - hyvästä ruuasta ei pitäisi tulla vihaiseksi siksi, että se loppuu kesken.


Kanttarellikastike


2 l kanttarelleja
2 sipulia
4 dl kuohukermaa
voita paistamiseen
maun mukaan suolaa ja pippuria


Siisti kanttarellit huolellisesti harjaamalla ja paloittele haluamasi kokoisiksi paloiksi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että paistettaessa sienistä lähtee reilusti nestettä, jolloin myöskin koko pienenee. Pilko sipulit. Paista sieniä voissa kunnes suurinosa nesteistä on haihtunut tiehensä. Lisää sekaan sipulit ja paistele miedolla lämmöllä, kunnes sipulit alkavat muuttua läpikuultaviksi. Lisää kerma ja mausteet. Anna hautua muutama minuutti ja maistele suolan määrä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti