maanantai 4. marraskuuta 2013

Mausteinen kurpitsakeitto

Kurpitsa oli pitkään minulle vieras raaka-aine keittiössä. Viime syksynä kuitenkin rohkaistuin ja ostin ystäväni kanssa kaupasta ison, kauniin oranssin kurpitsan kaiverrettavaksi. Kaivertamisen oheistuotteena saatiin kasa kurpitsaa, joka päätyi Maku-lehden ohjeiden mukaisesti kattilaan ja keitoksi. Kurpitsaa en ole tuon kerran jälkeen kaivertanut mutta keitosta tuli heittämällä yksi suosikkiruuistani. Ja mikä parasta, raaka-aineet ovat kurpitsaa lukuunottamassa omassa kaapissani lähes aina valmiina.

Kurpitsakeittoa kannattaa tehdä juuri nyt, kun kaupoissa on hyvä valikoima noita oransseja herkkuja. Lisäksi keiton pehmeä mausteisuus karkoittaa flunssapöpöt tai mikäli ei, niin ainakin herkullista keittoa tahtoo syödä kipeänäkin hieman lisää. Kurpitsasta ylijääneet siemenet kannattaa hyödyntää tuoreessa leivässä. Sellainen maistuu erityisen hyvälle höyryävän keiton kanssa sateen vihmoessa ikkunaan.



Mausteinen kurpitsakeitto


2 kpl sipulia
4 kpl valkosipulinkynttä
150 g omenaa (suomalainen)
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl currytahnaa
1 rkl tuoretta inkivääriä (raastettuna)
1/2 kpl tuoretta chiliä (suikaloituna)
1 kg kurpitsaa (paloiteltuna)
6 dl kasvislientä
2 dl kookosmaitoa
1/2 kpl limettiä
1 rkl hunajaa

Kuori ja silppua sipulit, valkosipulit ja omenat. Kuullota ison kattilan pohjalla sipulit ja omenat öljyssä. Lisää joukkoon currytahna, inkivääri ja chili. Paista sekoitellen muutaman minuutin ajan. Lisää kattilaan kurpitsat sekä kasvisliemi ja kuumenna. Anna keiton porista hiljalleen noin 30 minuutin ajan.


Soseuta keitto ja sekoita joukkoon kookosmaito, limetin puristettu mehu ja hunaja. Kuumenna ja tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa. Voit ohentaa mausteista kurpitsakeittoa halutessasi vielä kasvisliemellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti