maanantai 18. marraskuuta 2013

Lehtikaalipiirakka

Lehtikaali on ollut paljon julkisuudessa viime aikoina. Sitä on tituleerattu terveyspommiksi, ja voimavihannekseksi. Varsinkin kasvissyöjille se on varsinainen hitti, koska se sisältää runsaasti rautaa. Kaupasta lehtikaali lähti mukaan ilman sen suurempia suunnitelmia mitä siitä tehtäisiin. Teen ehdottomasti eniten heräteostoksia ruokakaupoissa, josta tarttuu aina kummallisuuksia ostoskoriin. 

Monessa blogissa on ollut juttua lehtikaalisipseistä ja suunnittelinkin jo niiden valmistamista. Suunnitelmaksi jäi, sillä mitä tänään syötäisiin pohdinta tuotti tulokseksi piirakan. Lehtikaalin terveelliset ominaisuudet tuli kumottua, jottei ihan alettaisi kannattamaan terveellisiä elämäntapoja. Paistoaika on noin aika, koska jostain syystä uunimme kävi piirakkapäivänä todella hitaalla. Ensi kerralla voisin esipaistaa pohjaa hetken ennen täytteiden latomista ja kokeilla olisiko siitä apua.


Lehtikaalipiirakka

Pohja

100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
hieman suolaa
½ tl leivinjauhetta
hieman vettä tarvittaessa
yrttejä

Täyte

2 rkl smetanaa
1 punainen paprika
1 pieni purjo
100 g lehtikaalia
200 g fetajuustoa
2 kananmunaa
2,5 dl ruokakermaa
1 rkl voita
pippuria
yrttisuolaa

Sekoita pohjan ainekset yhteen. Itse pidän lisämausta muuten niin tylsässä pohjassa, joten lisään mielelläni yrttisekoitusta siihen reilun ruokalusikallisen verran. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan pohjalle sekä reunoille. Poista lehtikaalista kova ruoti ja paprikasta siemenet. Pilko täytteen ainekset ja paista ne nopeasti pannulla. Voitele pohja smetanalla ja laita loput täytteet  pohjan päälle. Lisää fetajuustot ja mausteet. Sekoita ruokakerma ja kananmunat huolellisesti ja levitä piirakan päälle. Paista 200 asteessa n. 30 min.

lauantai 9. marraskuuta 2013

Lakupannacotta

Isänpäivänä pitää herkutella helpolla ja herkullisella jälkiruualla. Tein taannoisen vuohenjuustolasagnen jälkiruuaksi lakupannacottaa Hellapoliisin ohjeella. Se sopii erinomaisesti myös isänpäivään. Mikäli laku ei ole isän mieleen, niin pannacotan kastikkeeksi voi valita oikeastaan mitä tahansa muuta karkkikastikkeista marjoihin. Lakritsi sopi kuitenkin pannacotan sisältämän limen kanssa hyvin yhteen ja sai perinteisestä jälkiruuasta hieman eksoottisemman.

Hyytelösokeri Multilla on todella helppoa ja vaivatonta tehdä pannacottaa ja tämä vaihtoehto sopii myös kasvissyöjille. Hyytyminen on nopeaa, joten valmistumista ei kauaa tarvitse odotella.  Hyvä, että ehdittiin nostaa jälkkärit jääkaappiin hyytymään. Kevytversio onnistuu jopa maidosta. Sekin tuli testattua, kun huomasimme, että kaksi jälkiruokamaljaa kaipaisi vielä täytettä mutta pannacottaliemi oli jo päässyt loppumaan. Meidän versiossamme lakritsikastike jemmattiin kulhon pohjalle mutta kauniimpi lopputulos olisi syntynyt käyttämällä Hellapoliisin tapaan kirkasta lasia ja laittamalla pannacottaan lakusydämen. 


Lakupannacotta
3-4 annosta


4 dl kuohu- tai ruokakermaa
1 dl Dansukker Hyytelösokeri Multia
puolikkaan limen raastettu kuori
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 dl lakritsikastiketta

Lisäksi:
vadelmia tai muita koristeita

Mittaa kasariin kerma, hyytelösokeri Multi ja limen kuoriraaste. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä puoli minuuttia sekoitellen. Mausta vaniljasokerilla.

Jaa puolet pannacottaliemestä annoskulhoihin, valuta keskelle varovasti lakritsikastiketta ja jaa loppu pannacottaliemi päälle. Nosta kylmään hyytymään hetkeksi tai yön yli. Koristele annos tuoreilla vadelmilla tai muilla marjoilla.

maanantai 4. marraskuuta 2013

Mausteinen kurpitsakeitto

Kurpitsa oli pitkään minulle vieras raaka-aine keittiössä. Viime syksynä kuitenkin rohkaistuin ja ostin ystäväni kanssa kaupasta ison, kauniin oranssin kurpitsan kaiverrettavaksi. Kaivertamisen oheistuotteena saatiin kasa kurpitsaa, joka päätyi Maku-lehden ohjeiden mukaisesti kattilaan ja keitoksi. Kurpitsaa en ole tuon kerran jälkeen kaivertanut mutta keitosta tuli heittämällä yksi suosikkiruuistani. Ja mikä parasta, raaka-aineet ovat kurpitsaa lukuunottamassa omassa kaapissani lähes aina valmiina.

Kurpitsakeittoa kannattaa tehdä juuri nyt, kun kaupoissa on hyvä valikoima noita oransseja herkkuja. Lisäksi keiton pehmeä mausteisuus karkoittaa flunssapöpöt tai mikäli ei, niin ainakin herkullista keittoa tahtoo syödä kipeänäkin hieman lisää. Kurpitsasta ylijääneet siemenet kannattaa hyödyntää tuoreessa leivässä. Sellainen maistuu erityisen hyvälle höyryävän keiton kanssa sateen vihmoessa ikkunaan.



Mausteinen kurpitsakeitto


2 kpl sipulia
4 kpl valkosipulinkynttä
150 g omenaa (suomalainen)
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl currytahnaa
1 rkl tuoretta inkivääriä (raastettuna)
1/2 kpl tuoretta chiliä (suikaloituna)
1 kg kurpitsaa (paloiteltuna)
6 dl kasvislientä
2 dl kookosmaitoa
1/2 kpl limettiä
1 rkl hunajaa

Kuori ja silppua sipulit, valkosipulit ja omenat. Kuullota ison kattilan pohjalla sipulit ja omenat öljyssä. Lisää joukkoon currytahna, inkivääri ja chili. Paista sekoitellen muutaman minuutin ajan. Lisää kattilaan kurpitsat sekä kasvisliemi ja kuumenna. Anna keiton porista hiljalleen noin 30 minuutin ajan.


Soseuta keitto ja sekoita joukkoon kookosmaito, limetin puristettu mehu ja hunaja. Kuumenna ja tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa. Voit ohentaa mausteista kurpitsakeittoa halutessasi vielä kasvisliemellä.