perjantai 20. syyskuuta 2013

Porkkanakakku

Yksi ihanimpia leivoksia on porkkanakakku. Lapsuudessani äitini teki sitä aina pellillisen ja se tuhottiin hyvinkin nopeasti. Parasta kakussa oli mielestäni sulatejuustopäällys, joka tuntui ihanalta hampaissa. Toinen ihana asia kakun valmistumisessa on, että ylijäänyt sulatejuusto sopi täydellisesti kunnon ruisleivän kaveriksi. Näitä herkkuja sitten popsittiin onnellisena maitolasi toisessa kourassa.

Päätin valmistaa porkkanakakkua viime viikkoisten rapujuhlien jälkiruuaksi sen helppouden ja herkullisuuden takia. Pelkäsin kuitenkin kakun sellaisenaan olevan hieman arkinen, joten päätin etsiä ohjeen pienellä twistillä. Äitini antamasta ohjeesta myös puuttuivat muun muassa paisto-ohjeet, enkä muutenkaan ollut ikinä tehnyt porkkanakakkua irtopohjavuuassa. Sopiva ohje löytyikin appelsiinin kuorella maustettuna ja voi pojat, se sopikin porkkanan kanssa täydellisesti yhteen. Kuorrute on kuitenkin äitini ohjeen mukaan tehty, sillä sen parempaa ei oikeasti ole. Kuorrutteen tekeminen ei kuitenkaan ollut niin helppoa kuin miltä se vaikutti. Ensimmäinen versio kuorrutteesta jäi löysäksi ja vain valui kakun päältä pois. Aineksia oli kuitenkin jäänyt yli, joten uusi yritys ja se onnistuikin paljon paremmin. Ehkä ensimmäisen yrityksen kuorrute tarjosi tarttumapintaa tai sitten teimme toisen keuorrutteen huolellisemmin. Onneksi tuplakuorrutus ei haittaa ollenkaan ja leikatut palat näyttivät ja mikä tärkeintä myös maistuivat hyvälle. Sitä en tiedä vaikuttiko käyttämämme laktoositon sulatejuusto asiaan, sillä perheessämme ollaan oltu hyvin merkkiuskollisia ja kyseisessä laktoosittomassa sulatejuustossa oli puolet vähemmän rasvaa kuin mitä aiemmin käyttämässämme. 


Porkkanakakku



Taikina:
4 dl porkkanaraastetta (n. 4 porkkanasta)
2 appelsiinin kuoriraaste
200 g voita tai margariinia
3 dl fariinisokeria
3 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria



Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm).

Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta niiden kuori. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Vaahdota voi ja fariinisokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita välillä mukaan jauhoja, jos vaahto muuttuu rakeiseksi. Lisää noin puolet jauhoista, välissä porkkana- ja appelsiinien kuoriraaste ja viimeiseksi loput jauhoista. Kaada taikina vuokaan.

Paista pohjaa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla. Kumoa ja anna jäähtyä.

Kuorrutus:
50g voita
50g sulatejuustoa
2 dl  tomusokeria
1 tl vanilliniisokeria     



SULATA, ÄLÄ KEITÄ. Anna kakun jäähtyä vähän ennenkuin laitata kuorrutuksen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti