sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Kotitekoinen likööri

Jos minulta kysytään, niin koskaan ei ole liian aikaista aloittaa jouluhössöttämistä. Allekirjoitan täysin Mary Ellen Chasen sanat "joulu ei ole päivämäärä. Se on mielentila". Aikaisessa jouluhössöttämisessä on se hyvä puoli, että lahjat tulee hankittua ajoissa, mikä vähentää joulustressiä. Varsinkin, jos lahjat aikoo tehdä itse, on hyvä varata siihen hieman aikaa. Osa lahjoista jopa vaatii hieman aikaa, jotta lopputulos olisi onnistunut. Yksi tämmöinen lahja on kotitekoinen likööri. Valmistus itsessään ei vie aikaa mutta likööri on valmista vasta parin kuukauden kuluttua. Ja maku vain paranee ajan myötä. 

Tein ensimmäiset liköörini pari vuotta sitten, jolloin innoissani kokeilin useita makuyhdistelmiä. Likööriksi päätyivät raparperit, mustikat, puolukat, saskatoonit ja kirsikat. Kaikki vaihtoehdot, vaniljalla maustettuna ja tavallisena, maistuivat erinomaiselle. Maku on huomattavasti intensiivisempi kuin Alkon valikoimien likööreillä. Omaksi lempparikseni muodostui kirsikka, jota onnekseni on löytynyt äidin pakastimesta likööriainekseksi. Liköörin teko onnistuu siis oikein hyvin sekä tuoreista että pakastetuista marjoista ja hedelmistä, joten likööritalkoot voi pistää pystyyn vaikka keskellä pimeintä talvea. Likööriin käytetyt marjat eivät myöskään mene hukkaan, sillä niistä voi keitellä terästetyt hillot vaikkapa lettukesteille.


Kotitekoinen likööri


n. 1 kg marjoja tai hedelmiä (kivellisiä tai kivettömiä)
n. 500 g sokeria
1 l vodkaa tai muuta viinaa (voltteja saa olla reilustikin)

Käy marjat/hedelmät läpi ja poista huonot. Aseta ne kerroksittain tiiviiseen lasiastiaan tai pulloon yhdessä sokerin ja viinan kanssa. Sulje huolellisesti ja ravistele voimakkaasti, jotta sokeri liukenisi. Toista muutaman päivän ajan, kunnes sokeri on liuennut. Mikäli käytät isoja lasipurkkeja, joiden ravistaminen on haastavaa, käännä purkki muutaman kerran päivässä ylösalaisin. Anna maustua vähintään kuukausi, mieluusti pidempään. Omat liköörini ovat saaneet aina maustua rauhassa noin kolme kuukautta.

Mikäli teet liköörin lasipurkissa, poista marjat (ja tee niistä hilloa) ja pullota likööri kauniisiin pulloihin odottamaan käyttöä.

Liköörin valmistamisessa sokerin määrä ei ole niin justiinsa, joten vähennä tai lisää rohkeasti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti