keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Herkullinen fenkolipitsa

Minun piti tehdä jääkaapissa majailevasta fenkolista salaattia mutta jo pari viikkoa piinannut pitsan himo lähti vain pitsalla. Niinpä suoritin nopean googlettamisen ja totesin fenkolin olevan aivan sopiva pitsan täytteeksi, vaikka avomies hieman epäuskoisena pyörittelikin silmiään kuullessaan suunnitelmastani. Pitsa onnistui kuitenkin yli odotusten ja siitä tuli ehkä paras tekemäni pitsa. Ehkä syynä oli sen erilaisuus normaaliin tekemääni pitsaan verrattuna ja se, ettei ainakaan avomiehen odotukset olleet korkealla. Niin tai näin, jätän pitsasta seuraavallakin kerralla tomaattikastikkeen pois.Pitsataikinan tein näppituntumalla tuorehiivasta, vedestä, vehnäjauhoista, suolasta ja öljystä. Tavanomaisesta poiketen päätin maustaa taikinaa hieman hunajalla, sillä ylimääräisestä taikinasta oli tarkoitus tehdä leipää. Taikinan kanssa oli hieman ongelmia, sillä se kohosi kauniisti ja tuntui hyvälle muttei millään meinannut suostua asettumaan pitsapohjaksi. Kiukuttelun, parin nyrkiniskun ja avomiehen tsemppauksen jälkeen taikina kuitenkin päätti alkaa yhteistyöhön ja tuli juuri sopivan rapsakaksi uunissa. Leipäkin oli kuulemma parasta ikinä.

Pitsapohjan päälle tein kastikkeen valkosipulista, chilistä ja rypsiöljystä. Mielestäni kastikkeessa olisi voinut olla enemmänkin valkosipulia ja chiliä mutta ehkä on ihan hyvä, ettei töihin evääksi päätynyt pitsa ole kaikkein valkosipulisinta. Toisaalta käytin kastikkeeseen kaikki talouden valkosipulit ja chilitkin olivat suhteellisen mietoa tavaraa. Määrä oli oikein hyvä pellilliseen pitsaa ja siitä riitti myös pienempään pyöreään pitsaan.

Chilinen valkosipulikastike


10 isoa valkosipulinkynttä
2 tuoretta chiliä
1 dl hyvää rypsiöljyä
hiukan suolaa ja pikkuisen pippuria

Kuori valkosipulinkynnet ja pilko chili reilun kokoisiksi paloiksi. Poista halutessasi siemenet. Soseuta kaikki raaka-aineet sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.


Pitsan päälle valitsin raaka-aineet sen mukaan mitä mieli teki ja jääkaapissa oli. Fenkolin seuraan päätyikin punainen ja keltainen paprika sekä reilusti sipulia. Pilkoin kasvikset reiluiksi viipaleiksi ja paahdoin niitä rypsiöljyssä 200 asteisessa uunissa noin vartin ajan, kunnes ne alkoivat tummua. Pitsan kasasin seuraavasti, ensin pohjalle reilu kerros valkosipulikastiketta. Sen jälkeen revin pohjalle pallomozzarellaa. Tämän jälkeen kasasin päälle paahdettuja kasviksia ja laiton pitsan uuniin, jälleen noin vartiksi. Päälle voi laittaa tuoretta basilikaa tai olla laittamatta. Jos ei oli ollut niin suuri nälkä ja parvekkeen rucolat olisivat olleet hieman suuremmat, niin olisin kasannut pitsan päälle kasan vihreää.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti